A bioélelmiszerek használatát is tanítani kéne az iskolában

Gyerekkoromban nem igazán voltam tisztában azzal, hogy milyen könyvből tanulok az iskolában. Sőt, azt sem tudtam, hogy van választásom abban, hogy miből tanulok. Azt meg el sem tudtam volna képzelni, hogy a tankönyvek minőségében hatalmas különbségek is lehetnek. Anyukám tanító néni volt, de ez a téma sosem foglalkoztatta. Így történt az, hogy pár rossz németkönyv hatására, teljesen megutáltam a német nyelvet. Ez egy nagyon sajnálatos veszteség lett volna, de szerencsére, évekkel később már magamnak választhattam a tankönyvemet, ami teljesen más élményt adott, mint az iskolai.

Az utóbbi évtizedekben rengeteg fejlődésen ment keresztül az oktatás. Ebbe beletartozik az is, hogy az emberek miként írnak tankönyveket. Gyerekkorunk magolós módszerei ma már ódivatúnak hathatnak. A tankönyvírók rájöttek, hogy az emberek sokkal könnyebben megjegyzik a dolgokat, ha közben nem azt érzik, hogy valami számukra teljesen idegen dologról tanulnak. Gondoljunk csak bele, mit olvasunk szívesebben? Egy olyan könyvet, ahol rettenetes komoly feladatnak állítják be azt, amit meg kell tanulnunk, vagy egy olyan könyvet, ahol hasonló precizitással, de számunkra is értelmezhető nyelven fogalmazzák meg a dolgokat? Bár nem mindenki ért ezzel egyet, de én az utóbbi mellett teszem le a voksomat.

Az ismeretterjesztő könyvek terén is az a tapasztalatom, hogy a legtöbb embert azok tudják elérni, amik nem veszik túlzottan komolyan magukat. Olvastam például egy éve egy olyan könyvet, ami a fizika jelenleg megoldatlan kérdéseiről szólt. Részletesen elmagyaráztak mindent, mégis sokszor viccelődtek is közben, amitől az egésznek oldottabb lett a hangulata és szívesebben olvastam.

A modern könyveknek is sokszor ez szokott lenni a baja. Elidegenítik a közönségüket azzal, hogy a valóságtól elrugaszkodottan, túlzottan bonyolult nyelvet használnak. Ne értsetek félre, fontos a választékos beszéd, de a tanításnak a végcélja az, hogy eljuttassuk az információt az emberek agyába. Ehhez pedig olyan módszereket kell használnunk, amik beválnak és nem olyanokat, amikkel félelemben tartjuk a diákjainkat.

Hasonló érzésem van néha az egészséges étkezéssel kapcsolatban is. Az egészség mindannyiunk érdeke. Sokan azonban azt látják, hogy a bio élelmiszereket fogyasztók kicsit fennhordják az orrukat. Ezt a törést is ki kéne küszöbölnünk és ebben komoly munkát végez a biocity.hu oldala. Mielőtt rátaláltam volna, nem igazán tudtam, hogy hol kezdjem az egészséges étkezést. Évek óta tervezem már, hogy jobban oda fogok figyelni arra, hogy mit eszek. Sokáig azonban csak halogattam, mert nem nagyon volt a közelünkben bio bolt, nekem pedig nem volt időm arra, hogy keressek egyet. Online azonban minden gondomat megoldotta a biocity.hu oldala, mert így ki se kellett mozdulnom a házból azért, hogy megtaláljam életem webshopját.

Amint belépünk, kellemes, zöld szín fogad. Már rögtön azt érezhetjük, hogy egy békés, megbízható helyre léptünk be, ami kicsit más lesz, mint amit megszoktunk. És valóban, a biocity.hu választéka egyáltalán nem hasonlít ahhoz, amiket általában a boltban szoktunk látni. Az itt található termékek, egy rendes boltban csupán egy elkerített, kis részlegen lennének elérhetők. Itt azonban ezek teszik ki a választék nagy részét és ez csodálatos. Mindig is elkeserített, hogy mennyire kevés dolog közül válogathatok a boltban. Elképzeltem, hogy mi lenne velem, ha laktóz, vagy glutén érzékeny lennék. Nem számítana, hogy az adott étel vagy édesség tetszik-e nekem, muszáj lenne ezt megvennem, mert nincsen más. A biocity.hu oldalán azonban ez a probléma fel sem merülhet.

biocity.hu

Nincsenek zavaró reklámok, csak kedvesen megkérdezi az oldal tőlünk, hogy szeretnénk-e értesülni az új termékeikről és az ajánlataikról. Szerintem ez egyáltalán nem megvetendő dolog. Ha már úgyis visszatérő vásárló leszek, akkor nem zavar, ha tisztában vagyok azzal, hogy éppen mi van leárazva. Ettől is azt érzem, hogy része vagyok a biocity.hu weboldalának, és nem csak egy egyszerű adat vagyok a rendszerben. Ez a fajta személyesség egyébként az egész oldalra kiterjed. Mintha csak piacra járna az ember. Ilyen élménnyel pedig nem sok internetes áruház dicsekedhet. Sokszor pont azért nem szeretek a neten venni dolgokat, mert nem érzem azt, hogy számítanék. Itt azonban erről szó sincsen.

A velük való kapcsolattartás is a személyesség elvét követi. Ahhoz, hogy elérjük őket, írhatunk nekik emailt, de fel is hívhatjuk őket. Ezek azonban csak a hagyományos lehetőségek a kapcsolat felvételére. Ezek közül az email kifejezetten lassú is tud lenni, hiszen egy webshop rengeteg ilyet kap egy nap és nem mindig tudnak rájuk azonnal válaszolni. Van azonban egy alternatíva. Ehhez rá kell pillantanunk az oldal jobb alsó sarkára. Két kis szövegbuborékot fogunk látni, amiket egy kék kör fog körbe. Ha erre rákattintunk, akkor azonnal, közvetlenül tudunk írni a biocity.hu oldalának. Ami pedig még hihetetlenebb, hogy azokon a napokon, amikor nem elérhetőek, még azt is kiírják, hogy legközelebb, várhatóan mikor tudnak majd válaszolni. Számomra ez egy elképesztő plusz volt, mert így végképp nem voltam magamra hagyva a kérdéseimmel. Tudhattam, hogy körülbelül mikor fogom megtudni a választ, ez pedig megnyugtat.

A választék pedig, mint már említettem, bőséges. Ez azonban nem azt jelenti, hogy el fogunk veszni a termékek között, miközben böngészünk. A kiváló menürendszer és az oldal felépítése segítségünkre lesz abban, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megtaláljuk azt, amit keresünk. Használhatjuk a kategóriák rendszerét. Ezzel leszűkíthetjük a termékek listáját olyan tételekre, amik minket foglalkoztatnak. Ebben az a jó, hogy az eredetileg eltervezett termék mellett más dolgokat is tudunk majd találni, amik érdekelhetnek minket. Ha azonban konkrét ötlettel léptünk fel a biocity.hu oldalára, akkor használhatjuk a keresőt is. Ez az oldal tetején található és a használata rendkívül egyszerű. Simán csak be kell írni a termék nevét a vonalra és rögtön ki fogja adni. Akkor sem kell azonban kétségbeesnünk, ha nem tudjuk, hogy mi a pontos megnevezés, az oldal általában kiegészíti helyettünk az ilyen hézagokat.

Az itt vásárolt termékek nem kifejezetten olcsók. Ezért természetes, hogy az ember megköveteli, hogy minőségiek is legyenek. A biocity.hu erre komoly hangsúlyt fektet és már a kezdőlapon elolvashatjuk, hogy minden egyes terméket személyesen ki is próbáltak. Ha még mindig kételkednénk abban, hogy ez az oldal lenne-e a helyes választás, akkor elolvashatjuk a kezdőlap alján a róluk írt véleményeket. Ezek közül egy negatívat sem láttam, mert mindenki meg volt elégedve a biocity.hu által nyújtott szolgáltatással.

A termékek megrendelése pedig nem igényel különösebb szellemi munkát. Behelyezzük a kosárba a dolgokat, megadjuk a szükséges adatainkat és, ha átlépünk egy bizonyos határt a megvásárolt termékek értékében, akkor még ingyen is fogják kiszállítani nekünk őket. Ez pedig egy hihetetlen nagy érv amellett, hogy innen vásároljon az ember.