A cégmódosítás menete – nem csak könyvekből tanulhatunk

Régen csak a könyvek és újságok álltak a rendelkezésre azoknak, akik tanulni szerettek volna és új ismeretekkel, információkkal bővíteni a tudásukat, és persze ott volt még az egymásnak átadott információ, de ez a mai napig több problémát tud okozni, mint amennyi haszonnal járhat. Gondoljunk csak arra, hogy mennyi téves információ kering a köztudatban, így akaratlanul is rossz tanácsokkal látják el egymást az emberek. Az internet megjelenésével és elterjedésével az információ már sokkal gyorsabban jut el bárkihez, mint korábban, így sokkal több tudásra, ismeretre tehetünk szert. Természetesen továbbra is megjelennek szakmai könyvek, és vannak olyan anyagok, amik ingyenesen nem is elérhetőek az internetes portálokon, de még így is igen sok mindenről részletes információkhoz juthatunk. Most nálam a céges adatok változtatásával kapcsolatban merült fel információhiány.

A cégmódosítás menete

Korábban egy hivatalos ügy elintézése arra hárult, akihez az ügy tartozott, de ma már szinte bármilyen feladatot rábízhatunk valakire. Ilyen például a cégmódosítás is. Bár korábbi tanulmányaimban valamilyen szinten szerepeltek a vállalkozások és a cégek, nem igazán rémlett már, hogy a cégmódosítás menetéről tanultam volna, és pontos elképzelésem sem volt erről, így most utánajártam, és ahogy sejtettem, kaptam is választ az internetnek köszönhetően. Így elmondhatom, hogy ma is tanultam valamit.

Az általam talált cégnél a cégmódosítás menete a következő:

Először telefonon kell egyeztetni velük, majd pedig kiküldenek egy tájékoztató e-mailt minden fontos információval. Ezt követően kell leadni azokat az adatokat, amiket módosítani szeretnénk, valamint az alapító okiratot és a társasági szerződést. Majd pedig sor kerül egy személyes találkozóra, ahol lezajlik a konzultáció és megtörténik az aláírás. Ezután a cégbíróságra történő beadást elintézi a cég, és a cégbíróság bejegyzi a módosításokat. Amikor ezek a módosítások megtörténnek, a cég kiküld egy értesítést e-mailben a cégbírósági bejegyzés megtörténtéről, valamint ha szükséges, akkor még a bank megkeresése is megtörténik.

Az oldalon pontos információt lehet találni a lépésekről, valamint arról is, hogy milyen illetékkel és közzétételi díjjal kell számolni. A cég egyébként nagyon kedvezményes csomagokat kínál azok részére, akik másra szeretnék bízni a cégmódosítással kapcsolatos feladatokat. Van olyan csomag is, ahol a cégmódosítás ingyenes, de ha nincs másra szükséged, akkor lehet külön csak cégmódosítást választani.

Milyen adatok jöhetnek szóba a cégmódosítás során?

Egy cég életében többféle esetben is szükség lehet módosításra, mint például a cégnév módosítása, de a székhely vagy a telephely módosítása is olyan, amit be kell jelenteni. Előfordulhat, hogy változik a cég ügyvezetője, vagy a cég ügyvezetőjéhez kapcsolódó adatokban történik valamilyen változás. Ugyanígy a tagoknál is lehet szó változásról, valamint a tevékenységi kör is változhat, lehet, hogy valamely tevékenységet ki kell venni, vagy éppen új tevékenységeket felvenni. Személyeket tekintve még a könyvvizsgálóval vagy akár a felügyelőbizottsággal kapcsolatban is előfordulhatnak változások, és persze ott vannak még a jogi kikötésekkel kapcsolatos változások is.

Érdemes a változásokat összegyűjteni, és egyszerre bejelenteni, hiszen minden egyes módosítás plusz ügyvédi költséggel járhat, valamint az illetéket és a közzétételi díjat is minden esetben meg kell fizetni, így mindenképp ajánlatosabb a költségek tekintetében is végiggondolni, hogy milyen módosításokra van szükség, és azokat egyszerre megtenni.

Bízom benne, hogy velem együtt ti is tanultatok új dolgot, és ha épp cégmódosításban van szükséged segítségre, akkor itt és az ajánlott oldalon is megkaptál minden választ a kérdéseidre.