A kisfiam tudásszomja vezetett el engem is a napelemes rendszerekhez

A kisfiam tavaly kezdte el a gimnáziumi tanulmányait. Nagyon büszke vagyok rá, mert minden tantárgyból ötösöket kap, így gyakorlatilag ő az osztálya legjobb tanulója. Annyi minden érdekli, hogy még a tanórák után is különböző foglalkozásokra jár, ahol fejlesztheti a képességeit. Szabadidejében is szeret tanulni, hétvégente oda szoktam engedni a számítógép elé olvasgatni, de persze nem túl sokáig. A kedvenc tantárgya a földrajz, erről a témáról szeret a legjobban beszélni. Leesett az állam, amikor megláttam, hogy a megújuló és nem megújuló energiaforrásokról olvasgatott múlt szombaton. Melyik tinédzser fiú tölti azzal a szombat délutánját, hogy ilyen témákban olvasgat tudományos cikkeket? Ebből a fiúból tudós lesz, itt bizony nincs mese! Megkérdeztem tőle, hogy miért érdeklődik ennyire a különböző energiaforrások iránt. A válasza még jobban lenyűgözött.

Azt mondta, hogy elege van abból hogy a suliban a földrajz órán több órán keresztül is beszélnek arról, hogy a kőolaj és a szén miként alakulnak ki és hogyan hasznosíthatók, de a megújuló energiaforrásokról csupán említés szintjén beszélt nekik a tanár. Szerinte haladni kellene a korral, és az új, környezetkímélő technológiákról is eleget beszélni végre. Meg is néztem a földrajz tankönyvét a kisfiamnak, és meg kell, hogy erősítsem, valóban alig van szó benne a megújuló energiaforrásokról. Pedig való igaz, ha továbbra is ilyen ütemben éljük fel a Föld tartalékait, és továbbra is ilyen mértékben szennyezzük a környezetünket, azzal egyenesen a vesztünkbe menetelünk. Nagyon örülök neki, hogy az én fiam már tizenévesen is ilyen kis tudatos. Megkértem, hogy mesélje el nekem, miről olvasott, és mi az, ami a legjobban megfogta őt a témában.

Mint kiderült, a legjobban a napenergia iránt érdeklődik, hiszen talán a napelem panelek technológiája fejlődött a legtöbbet az elmúlt évtizedben, és a lakosság talán ezt az energiát tudja a legkönnyebben hasznosítani. A fiam utána mesélt nekem a fotonokról, a különböző teljesítményű napelem panelekről, félcellás napelem panelekről, és a különböző típusú napelemes rendszerekről. Még azt is kiszámolta, hogy nekünk mekkora rendszerre lenne szükségünk ahhoz, hogy elláthassuk árammal a családi házunkat. A számításai őt egy 4 kw teljesítményű napelemes rendszerhez vezették. Mondom én, hogy ebből a kisfiúból még tudós lesz egyszer! Én nem tudnám ezt kiszámolni felnőttként. A 4 kw napelemes rendszer ár tekintetében sem olyan szörnyű. Összesen körülbelül másfél millió forintos költséget jelentene, legalábbis annál a kivitelezőnél, akit én találtam.

A beszélgetés a kisfiammal gondolkodóba ejtett. Miért is ne hasznosíthatnánk mi is a nap energiáját? Miért ne lehetnénk akár teljesen karbonsemleges otthon? Bár nagyobb rendszerre, és persze több pénzre lenne szükségünk ahhoz, hogy be tudjuk vezetni az elektromos fűtést is. Az általam talált 4kw napelemes rendszer ár tartalmaz 12 db félcellás Sharp napelem panelt, egy német SMA invertert, szolár kábelezést, a tartószerkezetet és magát a munkadíjat is. Ez nem is olyan rossz ár, tekintve, hogy a rendszerünk telepítési költsége megtérülne már 8-10 év alatt. Ráadásul a végleges árajánlat előtt a napelem rendszer kivitelező még ingyenes helyszíni felmérést is biztosít. A napelem rendszerrel a villanyszámlákat jó esetben elfelejthetnénk, ugyanis magunknak tudnánk megtermelni a ház áramellátásához szükséges energiát. A későbbiekbe pedig még bővíteni lehetne a rendszert abban az esetben, ha még több elektromos fogyasztónk lenne a jövőben. A tetőn volna még hozzá elég hely.

Rám is átragadt a fiam megújuló energia iránti érdeklődése, és néha már én kergettem el őt a gép elől, hogy én is utánanézhessek ilyen-olyan napelem híreknek és a különböző finanszírozási formáknak. Nagyon komolyan elkezdtem fontolgatni, hogy a megtakarított pénzünket jó döntés lenne napelemes rendszerbe fektetni. Amennyiben ez nem lenne elég, úgy igényelhetnénk az MFB 0%-os kamatú hitelét is. Ezt az ötletet a férjemnek is fel fogom vetni hamarosan a kis cinkostársammal, a kisfiammal. Őrület, hogy ezt az egész folyamatot ő indította el pusztán annyival, hogy érdekelte a megújuló energia, és hogy online sok hasznos cikket talált a témával kapcsolatban.