A tankönyvekben többet beszélhetnénk a hőszivattyúkról

Éppen minap a mostani természetismeret könyvét lapozgattam a kisfiamnak. Sietve jött haza és csak ledobta a táskáját az asztal mellé. Kíváncsi lettem, hogy mikről tanulnak mostanában a gyerekek. Meglepetten láttam, hogy ebben a tankönyvben nem volt túl sok szó a megújuló energiákról. Lehet, hogy csak átlapoztam a fejezet fölött, de rájöttem, hogy én sem vagyok feltétlenül naprakész abban, hogy milyen új fenntartható módszereket találtak ki az utóbbi évtizedekben.

A napelem mellett feltűnt egy új, érdekesnek hangzó szereplő. Ez a hőszivattyú volt. Nagyon kíváncsi lettem rá, úgyhogy elhatároztam, hogy ez lesz a ma délelőtti programom. A végén pedig lehet be is szerelek egyet magamhoz. Csak meg kéne tudni, hogy mennyi egy hőszivattyú ára és melyik oldalról érdemes beszerezni. Egy olyan hely kéne, ahol minőségi termékeket árulnak hozzáértő emberek.

Ezeknek a kritériumoknak a Klímaglobál oldala felelt meg leginkább. Itt megtaláltam mindent. Megtalálható volt rajta minden hőszivattyú ára, fajtája és egy rövid kis leírása. Először úgy éreztem, hogy túl sok ajánlat ugrott fel előttem, de szép lassan megnyugodtam és átnéztem őket. Rájöttem, hogy ezek a rövid tájékoztatók nagyon segítenek a tájékozódásban és körülbelül meg tudtam állapítani belőlük, hogy melyik hőszivattyú milyen hatásfokú és minőségű. Pedig nincsen mérnöki diplomám! Sajnos az egész cikkem szakmaiságára ezt kell figyelembe venni. Csak egy érdeklődő vagyok, aki szívesen tanul egy picit a hőszivattyúkról.

Akkor egy kis összefoglaló a gépezetről! A hőszivattyú egy zseniális mérnöki találmány, ami visszahozza az ember hitét a tudományba. Képes kinyerni a föld energiáit, amellyel befűthetjük a lakásunkat. Ez egy olyan módszer, amelynek nulla a károsanyag kibocsátása. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy egy olyan fűtésfajtát használunk, aminek egy nap elfogy az „üzemanyaga”. Én mindig is féltem attól, hogy mi lesz, ha nem lesz elég földgáz az embereknek. Utálom magamat kitenni a nem megújuló energiaforrásoknak. Ezért számomra nagy megnyugvást hozna egy olyan szerkezet, mint a hőszivattyú.

Ezt a pár infót, amit az előbb felsoroltam, mind a Klímaglobál oldaláról tanultam. Elsőre trükkös lehet, de ha lejjebb tekertek a termékválaszték között (tudjátok, ahol fel van tüntetve a hőszivattyú ára, meg egyéb infók) akkor találhattok egy szép leírást a hőszivattyúk működéséről, fajtáiról, lényegéről. Nekem ez picit olyan volt, mintha visszarepültem volna a gyerekkoromba. Ismét az iskolapadban ültem, most azonban szabad választásból. A hőszivattyúról pedig nagyon szívesen tanultam.

Az is tetszett még a Klímaglobál hozzáállásában, hogy a leírás nem volt se túlságosan tudományos, se túlságosan lebutított. Valahogy elérte számomra az arany középutat. Oda kellett figyelnem és átgondolnom a hallott információkat, de egy pillanatig sem éreztem azt, hogy nem értek semmit. Ez azért is volt ennyire fontos számomra, mert így tisztában voltam azzal, hogy mit fogok vásárolni. Nem árultak zsákbamacskát, elmondták az előnyöket és hátrányokat is.

Nem kellett ezért túl sokat gondolkoznom azon, hogy szükségem van egy ilyen termékre. Megtudtam természetesen, hogy a hőszivattyú ára nem éppen olcsó. Szerintem mindenkinek megfelelően kell csak hozzáállnia ehhez a kérdéshez. Általában minden, ház körüli felújítás drága szokott lenni. Annyi a különbség, hogy a felújítással nem a természetünkért teszünk. Egy hőszivattyú beszerelésével azonban nem csak a környezetünknek, de hosszútávon magunknak teszünk szívességet.

A Klímaglobál hozzáállása nekem nagyon pozitív volt. Könnyen érthető, de szakmailag kifogásolhatatlan leírásokkal szolgáltak. A forgalmazott termékek mind minőségiek és megérik a pénzüket. Nekem nem is volt kérdés egy idő után, hogy rendelni fogok egyet. Ajánlom, hogy te is nézz fel és fontold meg.