Ilyen sokat még sehol sem tanultam a gumiabroncsokról!

Imádok új dolgokat tanulni és új ismereteket elsajátítani. Számomra nincsen preferált témakör, vagy olyan téma, amitől teljesen elzárnám magamat. Annak ellenére, hogy nem rendelkezek saját autóval, még nem szegi kedvemet annak, hogy a lehető legtöbb információt megtudjam az autószereléssel és az autó alkatrészekkel kapcsolatban. Így tévedtem a Gumidiszkont oldalra, ahol nem csak akciók várják a vevőket a gumidiszkont.hu/nyari-gumi linken, hanem érdekességek is a blogon!

gumidiszkont.hu/nyari-gumi
Ahogy a lábad a legjobb cipőt, úgy az autód a legjobb abroncsot érdemli!

Amikor azt mondom, hogy semmit sem tudok az autókról, nem túlzok. Halvány lila gőzöm sincs arról, hogy mit jelentenek az egyes szakszavak, vagy, hogy hogyan kell elképzelni a futóművet, vagy az ékszíjat. Hiába hallom ezeket a szavakat néha emberektől, egyszerűen nem tudom hova tenni őket. Szerintem még azt se nagyon tudnám megmondani a legtöbb esetben, hogy az említett alkatrész a kocsi „alján” vagy „elején” van.

Ily módon keveredtem én erre a csoda oldalra, ahol olyan témák zúdultak rám, mint a nagyteljesítményű abroncsok vagy a keréknyomást mérő rendszerek. Egyszerűen nem hagyott nyugodni. Mi az a nagyteljesítményű abroncs? Egy abroncsnak hogyan lehet egyáltalán nagy teljesítménye? Mit jelent az egy abroncs esetében, hogy teljesítmény? Ilyen kérdések motoszkáltak az agyamban, amikor végre rá mertem kattintani a linkre és belevetettem magamat az olvasásba.

Megtudtam, hogy a nagyteljesítményű gumik tulajdonsága nem más, mint az, hogy jobban tudnak összpontosítani a tapadásra, így elősegítik a pontosabb kormányzást. Ebből adódik rögtön, hogy ezt a gumit olyanoknak ajánlják, akik szeretnek „sportosabban” vezetni. Ez számomra annyit jelent, hogy gyorsan és veszélyesen. Tehát ez az abroncs a tapadása lévén elősegíti azt, hogy nagy sebesség vagy kedvezőtlen útviszonyok esetén is biztonságosan és pontosan tudjon vezetni a sofőr.

Az ilyen jellegű gumiknak az a legnagyobb hátránya, hogy fele annyi az „élettartamuk”, mint a többi abroncsnak. Míg egy hagyományos abroncs kibír akár 60 ezer kilométert is, addig egy nagyteljesítményű ennek kevesebb, mint felét, 25 kilométert tud nekünk nyújtani. Valamit valamiért, gondolom. Ezek a legbiztonságosabbnak számító gumiabroncsok a piacon, így lennie kell valamilyen hibának is, ami megadja a keserédes élményt. Olyan, mint az élet.

Fellelkesedve az új tudásom miatt, úgy döntöttem, hogy szétnézek a webshopban. Rá is mentem a nyári gumi akcióra, hogy majd én a nagy abroncs szakértő kiválasztom álmaim kocsijához a megfelelő abroncsot. Koppannom kellett, sehol sem találtam a keresőben olyat, hogy „nagyteljesítményű gumi”. Olyan speciális szavak fogadtak engem, mint a terhelési index vagy a sebesség index.

A nyári, téli és négyévszakos gumiknak a jelentését még csak-csak tudtam, valamint azt is ki tudtam választani, hogy nem terepjáróra vagy kisteherautóra keresek abroncsot, hanem személykocsira. Viszont, amikor mindenféle számot kellett volna választani és a fogyasztással kapcsolatban értéket adni, teljesen elvesztem. Eldöntöttem, hogy visszanézek a blogra, hátha fogad engem ott valami, aminek majd hasznát tudom venni a gumidiszkont.hu/nyari-gumi-n.

Ekkor vettem észre azt a szöveget, amit eddig nem is láttam jobb oldalon. Egy rövid összegzést láthatunk az oldalról és cégről, hogy miért ők az ideális választás gumivásárlás szempontjából. Megtudtam, hogy 19 éves foglalkozik a Gumidiszkont abroncsok értékesítésével és javításával, ami azért elég szép táv, főleg, ha azt nézzük, hogy egy 100%-ban magyar tulajdonú cégről beszélünk.

Ezeken felül itt tudtam meg azt, hogy nem csak a keresőben feltüntetett három autó típusra – személykocsi, terepjáró és kisteherautó – lehet gumit kapni, hanem teherkocsira és motorokra is. Sőt, felnit is lehet hozzájuk szerezni, ami szerencsére tudom, hogy micsoda. Ha jól értelmezem tehát, a Gumidiszkont oldalán mondhatni megtalálunk mindent, ami ahhoz kell, hogy „megújítsuk” a kerekünket. Vagyis a kocsink kerekét, érted.

Visszatérve a gumidiszkont.hu/nyari-gumi oldalra, megpróbáltam ismét nekifutni a gumikeresésnek. Ezúttal próbáltam random értékeket beállítani, csak kidob majd valamit, amitől okosabb leszek. Nyári gumit keresek személygépkocsira, 900 kilogrammos terhelési indexszel és bepipáltam azt, hogy erősített kivitel legyen. Mint aki tudja, hogy mit csinál, nem?

Egyébként megtudtam a keresőből, hogy a sebesség index azt határozza meg, hogy mi a megengedett legnagyobb sebesség az abronccsal, a terhelési index pedig a maximális terhelhetőséget mutatja meg. Keresés.

A találatok között elkezdtem böngészni, hátha találok valamit, ami majd beszédes lesz számomra. A szakszavak nem sokat mondtak, a márkák úgyszintén, ellenben az árakon eléggé elcsodálkoztam. Nem tudom, hogy mennyibe kerül egy abroncs, vagyis eddig nem tudtam. 100 és 150 ezer forintos abroncsokat kínálnak vételre 50 ezer forint alatt. Ez tényleg nyári gumi akciós ár, nem csak clickbait!

Az általam választott gumi darabját 151 ezer forint helyett 44 ezer forintért tudnám megvenni. Ez darabonként 107 ezer forint spórolást jelent, 4 gumi esetén pedig 428 ezret. Fogalmam sem volt arról, hogy ilyen komoly befektetést jelent egy abroncs, pláne egy kocsi. Még jó, hogy rátévedtem a gumidiszkont.hu/nyari-gumi-ra, mert sosem értettem, mire megy el a sok autó tulajdonos pénze. Hát, többek között a gumiabroncsokra, már amikor nem sikerül kifogniuk egy hasonlóan kedvező ajánlatot.

Utána néztem a böngészőben néhány, az oldalon felsorakoztatott márka után, hogy kicsit képbe kerüljek, milyen kategóriás autógumikat forgalmaz a Gumidiszkont oldal. Olasz és német multinacionális cégek termékeit is felvonultatta a webshop, így nem merészség azt állítani, hogy a minőségre is adnak, nem csupán az árakat teszik kedvezővé.

Szerencsére a hozzám hasonló laikusokra is gondolnak, akik lehet, hogy majd most vennék meg életük első abroncsait, életük első autójára. Számukra látható helyen található az ügyfélszolgálathoz vezető kérdés doboz vagy pedig a telefonszámuk és e-mail címük. Nem csak azt tartják fontosnak, hogy minőséget adjanak kedvező árért, hanem azt is szeretnék, hogy a vásárlók elégedettek legyenek, így boldogan kínálják fel segítségüket a számukra.

Mindent összefoglalva, nagyon sokat tanultam ma a gumidiszkont.hu/nyari-gumi oldalon és a blogon is. Még én is, aki sosem tudtam semmit az autókról vagy a gumikról, könnyedén elnavigáltam pár perc elteltével a webshopban és még keresni is tudtam magamnak tetsző abroncsokat. Ha pedig valaki már rendelkezik minimális rutinnal, vagy legalább azt tudja, hogy pontosan milyen gumira van szüksége, akkor ez a menet neki gyerekjáték lesz.

Örülök neki, hogy ma is egy produktív napon lehettem túl és annak is, hogy bővíthettem tudástáramat egy olyan területen, amiről nem is gondoltam még, hogy szükségem van arra, hogy fejlesszem. Nagyon pozitív élményt hagyott bennem az oldal, ha valaha abroncs vásárlásra adom a fejemet, biztos, hogy a Gumidiszkontot választom majd!