Ma már tananyagot olvasni, de energiatanúsítványt igényelni is lehet online

Manapság már a szinte minden elérhető a világhálón, az egyetemek például rengeteg tananyagot tesznek elérhetővé az interneten, és jelszóval védett, hatalmas akadémikus állományok is rendelkezésre állnak a hallgatóknak, akik így neves külföldi szaklapok tartalmából is válogathatnak.

Ugyanez a fejlődés persze nem csak az oktatás terültén figyelhető meg, a legtöbb dolgot ma már online is lehet intézni kezdve a közüzemi számlák követésén és fizetésén keresztül egészen akár az energetikai tanúsítvány igénylésig.

Az évfolyamtársamnak, Annának nemrég pont egy ilyen lehetőségre fájt a foga, ugyanis el akarta adni a lakását, amihez energetikai tanúsítvány mindenképp kellett, azonban a személyes ügyintézést, és az azzal járó ügyfélszolgálatokon való ácsorgást nagyon nem szerette. Ugyanakkor anyagilag nem volt eleresztve, tehát az elsődleges szempont most mégis az ár maradt, így az energetikai tanúsítvány ára 2020 keresőszavakkal látott neki a lehetőségek feltérképezésnek.

Nagy meglepetésére hamar talált egy olyan céget, ahol nem csak hogy le lehet adni az online igénylést, de még árgaranciát is vállalnak, tehát ha az ügyfél bárhol olcsóbb ajánlatot találna, akkor ezen a csökkentett áron fogják neki kiállítani a tanúsítványt. Az igénylés leadása a honlapon egyébként rendkívül egyszerű, vezetéknevet, keresztnevet, címet, e-mail címet és telefonszámot kell megadni, illetve azt, hogy csak energetikai tanúsítványt szeretnénk-e igényelni vagy esetleg az ingatlan értékbecslését is. Utóbbi esetben egyébként az értékbecslés árából még 50% kedvezményt is kap a megrendelő.

Anna nagyon örült a dolognak, s külön pozitívum volt, hogy mindemellett a cég gyorsan és rugalmasan dolgozik, akár 24 vagy szükség esetén 12 órán belül is kiállítják a dokumentumot.

A helyrajzi szám, az alaprajz és a műszaki leírás előkészítése után nem sokkal egy mérnök már kint is volt nála, megcsinálta a felmérést, s másnap már érkezett is a tanúsítvány, ráadásul egy négyezer forintot érő hasznos kis kiadvány kíséretében, mely felújítási tanácsokat és energiatakarékossági tippeket tartalmaz. Mint kiderült, a kiadvány minden megrendelés mellé jár.

A mérnök kiérkezését megelőzően egyébként Anna keresgélt még a neten, de arra jutott, hogy egy energetikai tanúsítvány ára 2020-ban az általuk vállaltnál valóban sehol sem alacsonyabb.

Nem sokkal később a céget ajánlotta még a Kaposváron élő bátyjának, Jánosnak is, aki feleségével most szintén el akarja adni a közös házat, hogy visszaköltözzenek a fővárosba. János már szintén beszélt velük, és mivel a cég országos lefedettséggel dolgozik, úgy tűnik, hogy ők is velük fognak dolgozni.