Napelem pályázat magánszemélyeknek – tanítani kellene

Napelem pályázat magánszemélyeknek, és ami még hiányzik a mai oktatásból

Általános iskolai matematikatanárként úgy látom, nagyon sok mindent tehetnénk még azért, hogy a gyerekeinket valóban hasznos tudással engedjük neki a nagyvilágnak. Sokszor úgy érzem, az sem helyénvaló, ahogyan mi tanítjuk nekik a tantárgyakat. Izoláltan próbálunk például átadni nekik egy csomó tudást matematika, földrajz, biológia, kémia, és még sorolhatnám, hányféle reáltárgy szintjén. Holott nyugaton már egyre inkább elterjedtebb az a példa, hogy az egyes tárgyakat összevonják. És inkább gyakorlatiasabb szemléletű tárgyakon keresztül próbálják meg a tudást a gyerekek számára átadni. Úgy gondolom, ma nem az életre neveljük a gyerekeinket. Sokkal inkább valami elvont, absztrakt formát próbálunk meg átadni az egyes tantárgyakkal. Ne lepődjünk meg tehát, hogy a gyerekeink nem képesek maguktól valószínűséget vagy százalékot számolni. A kamatos kamat fogalma pedig egyenesen kínai nekik.

Volt-e elérhető napelem pályázat magánszemélyeknek 2020-ban?

Pedig lehetne bőven példákat venni a mindennapi életből, amelyekkel valóban praktikus tudást adnánk a jövő generációjának. Így például, akár a környezetismerettel összevonva, szívesen mesélnék nekik a zöld energiafelhasználás fontosságáról, és tanítanám meg az ehhez kapcsolódó szükséges pénzügyi ismereteket is. Így szívesen belevenném a tantervbe a napelem pályázat magánszemélyeknek szóló, vonatkozó részét is. Persze tudom, hogy a fent említett téma tárgyalása nem csak a diákjaimnak, hanem sok felnőtt ismerősömnek is hasznára válhat. Ezért ajánlom mindenki figyelmébe a Pentele Solar Kft. összefoglalóját, amelyet a sporoljnapelemmel.hu oldalon lehet elolvasni és nyomon követni. De megpróbálom én is röviden összefoglalni a lényeget. Így ha másképp nem, hát legalább itt, a blogon tanuljunk valamit a napelem pályázatok kapcsán. A napelemes rendszerek telepítése ugyanis egyre népszerűbb nálunk is. És 2020-ban olyan sokan kerestek mindehhez támogatást, hogy például napelem pályázat magánszemélyeknek nem is volt elérhető.

A kis- és középvállalkozással rendelkezők ugyanakkor pályázhattak vissza nem térítendő támogatásra. Kétféle pályázat állt rendelkezésre attól függően, hogy milyen teljesítményű napelemes rendszer telepítéséhez kértek segítséget a pályázók. A pályázatot azonban olyan sokan keresték, hogy a forrásra adott pályázati pénz nagyon hamar el is fogyott. És bár napelem pályázat magánszemélyek részére nem is volt elérhető, a rendszer igyekezett rajtuk is segíteni, mégpedig 0%-os hitellel. Ezt a hitelkonstrukciót fél millió forinttól maximum 10 millió forintig lehetett igényelni, a maximális futamidőt pedig 20 évben szabták meg. És bár a hitelfelvételhez rendelkezni kellett 10% önerővel, a kedvezményes hitelkonstrukció miatt még így is megérte igénybe venni ezt a lehetőséget. A 0%-os hitel ugyanis tulajdonképpen azt jelentette, hogy kizárólag akkora összeget kellett a nap végén a hitelt felvevőknek visszatörleszteni, amennyit felvettek. Így sem kamatot, sem semmiféle egyéb jutalékot nem kellett törleszteni a hitelhez.

Mire számíthatunk 2021-ben a napelem pályázatok terén?

És persze ebben az esetben nem beszélhetünk vissza nem térítendő támogatásról, ez a konstrukció óriási segítség lehetett azoknak, akik rendelkeztek valamennyi erőforrással, és kellett egy kezdő löket az elindulásukhoz. Hogy lesz-e elérhető napelem pályázat magánszemélyeknek 2021-ben? Nos, úgy tűnik, igen. És bár a felhívás részleteiről még nem sok mindent tudni, annyit már azért látni, hogy várhatóan 2021 júliusával pontosodnak a részletek. Addig is azonban, ha valaki érdeklődne a napelemes rendszerek telepítése felől, és rendelkezik némi önerővel, lehet, hogy nem érdemes várni a pályázati felhívás részleteire. A Pentele Solar Kft. ugyanis kedvezményes áron ajánl lehetőséges a napelemes rendszerek telepítéséhez.

napelem pályázat magánszemélyeknek
A napelem pályázat magánszemélyeknek szóló 2021-es felhívására még várni kell, de bármikor kérhet árajánlatot napelemes rendszer telepítéséhez a Pentele Solar csapatától!

Ehhez nem kell mást tenni, mint a sporoljnapelemmel.hu oldalon kitölteni az árajánlatkérésre vonatkozó részt, hogy aztán eldönthessünk, belevágunk-e a napelemes rendszerek telepítésébe önerőből. Remélem, egyszer egy pénzügy-matematika óra keretén belül a diákjaimmal is beszélgethetek minderről. Addig is remélem, hasznát vették ennek a kis gondolatébresztőnek. Bátran keressék fel a Pentele Solar Kft. csapatát az árajánlatkérés kapcsán, és ne szalasszák el a nagyszerű lehetőséget napelemes rendszer telepítésére!