Online is könnyedén lehet tanulni

Amikor anyukám nyugdíjas lett, nagyon hirtelen kellett egyik napról a másikra otthon maradnia. Előző héten még kelt reggel, bement dolgozni, találkozott és beszélgetett a kollégáival, hasznosnak érezte magát, dolgozott, aztán délután hazajött. Aztán amikor elkezdődtek a nyugdíjas évei, már nem kellett korán kelnie, nem kellett sehova sem mennie, nem voltak kollégák, akikkel beszélgethetett volna és nem volt munkája, amit meg kellett csinálnia. Az emberek többsége ennek nagyon örülne, hogy végre pihenhet, a hobbijaival foglalkozhat és nem kell dolgoznia menni, de anyukám kissé negatívnak élte meg ezt az időszakot. Feleslegesnek érezte magát és azt hitte, hogy rá már nincs is szükség többet.

Javasoltam neki, hogy keressen egy új időtöltést, vágjon bele valamibe, amit még sosem próbált, de mindig is szeretett volna időt szakítani rá. A lakberendezés mellett döntött, mert mindig is imádta berendezni a lakásokat, ahol az élete folyamán lakott és nagyon jó szeme is van hozzá. Meglepetésként befizettem egy online lakberendezői tanfolyamra, ahol otthon el tudja olvasgatni a tananyagokat és megnézni a videókat, havonta egyszer pedig összeülhet a többi tanulóval és megbeszélhetik a kérdéseiket és tapasztalataikat. A tanfolyamon szerzett barátokat is, úgyhogy a tananyagok nagy részét már együtt nézik meg valamelyiküknél, miközben jót beszélgetnek róla. Hihetetlen, hogy mennyi lehetőség nyílik meg az internetnek köszönhetően.

A legutóbbi tanfolyami anyag tanulmányozásánál pont én is ott voltam anyukámnál, így együtt néztük meg, mit érdemes tudni a fürdőszobákról, azon belül is kifejezetten a fürdőszoba szőnyegekről. Én bevallom őszintén, hogy nem is gondoltam volna, mekkora szerepe van a szőnyegeknek a fürdőszobában, pedig így van. Nem is vesszük észre, csak rálépünk, természetesnek vesszük, hogy valami puha és meleg van a lábunk alatt, nem pedig a hideg csempén álldogálunk. Mert a fürdőszoba szőnyegeknek elsősorban az a legnagyobb előnye, hogy nem a hideg csempén kell lépkednünk, ha reggel, még félig csukott szemmel kimegyünk a fürdőszobába vagy éjszaka kibotorkálunk. Fürdés után sem a padlóra kell kilépnünk, hanem egy puha szőnyegre, ami nem csúszik és még fel is issza a rólunk lecsöpögő vizet. Ez nem csak praktikus, hanem biztonságos is, mert nem csúszunk el a fürdőszobában, biztonságosan közlekedhetünk még vizes lábbal is. Ezt segíti a csúszásgátló műanyag alj a szőnyegen, ami a csempéhez tapadva nem engedi elmozdulni a szőnyeget a padlóról, így nem dobunk egy hátast a kádból kilépve.

Ha kizárólag a funkciókat nézzük, nem túl sok lehetőségünk van fürdőszoba szőnyeg téren, nagyjából mindegyik ugyanazt tudja. Persze vannak luxus szőnyegek is, amik memóriahabból készülnek, így extrán kényelmes élményt nyújtanak, de az otthonok döntő többségében fellelhető nem ilyen extra. Ha az anyagválasztást nézzük, már több lehetőségünk van. A nedvszívóképességét a szőnyegnek az anyaga határozza meg, az olcsóbb szőnyegek hamar átáznak és tócsa marad alattuk még egy egyszerű zuhanyzás után is. A szálak hosszúsága is elősegítheti a lecsöpögő víz felszívását, mert a nagyon rövid szálú szőnyegek sajnos hamar átnedvesednek. A pamut a nyerő választás ilyen téren, nedvszívó képessége a pamut szőnyegeknek a legjobb. Amellett, hogy nyugodt szívvel álldogálhatunk vizesen a pamut szőnyegeken, még magas hőfokon is moshatjuk őket, így biztosan tiszták lesznek mindig. Érdemes néhány hetente kimosni a fürdőszoba szőnyegeket, mert a nedves és párás környezetben hamar elszaporodnak a gombák és kórokozók; ezt könnyűszerrel megelőzhetjük, ha rendszeres időközönként bedobjuk a mosógépbe a szőnyegeinket.

Az anyag mellett van egy másik fontos tényező, ez pedig a szőnyeg színe. Bár elsőre jelentéktelennek tűnhet, hogy milyen színe van a mosdó vagy a zuhany előtt lévő szőnyegnek, ami alig látszik, mert a földön van, nagyon el tudja rontani az összhatást, ha a bútoroktól és a csempéktől elüt a szőnyeg színe. A részletek mindenhol fontosak – így van ez a fürdőszobában is. A színválasztáskor szem előtt kell tartanunk, hogy a fürdőszoba összhatása milyen, inkább a meleg színek dominálnak vagy a kékes-zöldes árnyalatok. Ha nem szeretnénk a csempéhez vagy a bútorokhoz passzoló szőnyegeket, akkor dönthetünk a semleges szín mellett is, ami minden színhez illik.

Ha valakinek egy kicsit nagyobb fürdőszobája van, vagy szereti, ha az egész padlót szőnyeg borítja, annak érdemes lehet nem egy fürdőszoba szőnyeget vennie, hanem egy szőnyeg szettet. Az ilyen összeállítások több szőnyegből állnak, általában egy kilépőből, amit a zuhany vagy a kád elé lehet tenni, egy kisebb szőnyegből, ami a WC elé illik és egy harmadik szőnyegből, amit pedig a mosdó elé érdemes lerakni. Nagy előnye lakberendezési szempontból az ilyen szetteknek, hogy egységesek, a szőnyegek anyag és színe is megegyezik, így biztosan összeillenek. Nem nagy kihívás egy ilyen szettet beszerezni, a legtöbb lakberendezési áruházban lehet kapni ilyesmit, de a nagyobb boltokban is. Egy horgolt fürdőszoba szőnyeg manapság már nem számít luxuscikknek, szinte bárhol meg lehet venni.

Ezeket mind megtudtam anyukám online tananyagából, így már megérte átmennem hozzá. Ezek után természetes volt, hogy elgondolkoztam a saját fürdőszobámon és bizony arra jutottam, hogy ideje lecserélnem a szőnyegemet egy puhábbra és szebb színűre.