Sok dolgot megtudtam az oxigén palackokról

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sok minden érdekel, gyakran még az olyan dolgok is, amikhez egyébként egyáltalán nem konyítok még csak egy kicsit sem. Így pedig nem biztos, hogy meg is értem az adott dolgot, de általában igyekszem, sőt sok esetben küzdök is azért, hogy felfogjam. Ez nálam azt jelenti, hogy ha kell, akkor többször, több forrásból is utánajárok dolgoknak egészen addig, amíg meg nem értem. Nagyon ritkán van, hogy feladom ezt a dolgot, és leginkább ez a matematikai kérdéseknél vagy esetleg a fizika témáival szokott előfordulni. Sajnos nem mindenki érthet mindenhez.

De mindezek ellenére, a kíváncsi természetemnek köszönhetően szeretek új dolgokat tanulni, mindig örülök, ha sikerül tágítani a tudáskörömet. Az unokahúgomnak például előszeretettel segítek az irodalom és nyelvtan házi feladatokban, mert abban biztos vagyok, hogy ezekhez értek és túl nagy butaságot tuti nem mondok majd. Viszont, a kémia és fizika házikat nem merem bevállalni.

De érdekes egyébként látni, hogy a tankönyvek hogyan változtak meg az én időmhöz képest. Nem is feltétlenül tartalmilag, hanem a külsőségeket tekintve: valahogy mintha színesebbek lennének, több lenne bennük a grafika és hasonlók. Bár én szerettem tanulni – úgy a középiskola második felétől inkább -, de lehet általános iskolában is jobban élveztem volna a dolgot, hogyha ilyen szép, színes könyveim lettek volna.

Na, de kicsit elkalandoztam. Visszatérve a kémiára és a fizikára. Legutóbb kénytelen voltam ebben is segíteni az unokahúgomnak, az oxigén palack volt a feladat főszereplője, de annál többet nem tudtam róla mondani, minthogy oxigén lélegzünk be és hogy a kórházakban van oxigén palack, ha valakinek “kevés a levegője”. Szerencsére hazaérkezett az apukája és megmentette a helyzetet.

Így tudtam meg, hogy egyébként ők maguk is használnak oxigén palackot, több mindenre is. Van nekik egy saját bisztrójuk és például oda mindig szoktak rendelni elsősorban a víz oxigénnel való dúsításához, ugyanis ez nem csak szén-dioxiddal, de oxigénnel is lehetséges.

Illetve néha, amikor apuka szerel otthon – mert autószerelői végzettsége is van -, akkor is használ oxigént, hiszen a hegesztéshez feltétlenül szükséges. Persze ez ritkán fordul elő, de emiatt – meg persze a bisztró miatt is – náluk mindig van kézközelben néhány. Kíváncsivá tett a dolog és megkérdeztem, honnan lehet ezeket beszerezni, annyit sejtettem, hogy nem barkácsüzletben – legalábbis én még nem láttam, hogy ott árulnának. Mondta is, hogy mindig rendelni szokta a gazpalackfutar.com oldaláról. Elmesélte, hogy már évek óta tőlük rendeli az oxigén palackokat és minden esetben házhoz is szállítják őket. De egyéb esetben is csak gázcsere telepekről lehet beszerezni őket. Bár én azt gondolom, hogy a házhozszállítás sokkal biztonságosabb megoldás, különösen, ha egy olyan cég végzi, mint a gazpalackfutar.com, akiknek több éves tapasztalata van már a gázpalackok kezelésében, egészen pontosan több, mint 17 évről beszélünk, ami szerintem kellő tapasztalattal látta el a cég munkatársait.

Ugyanis, ezeknél a palackoknál – bármilyen gázt is tartalmazzanak – kiemelten fontos, hogy ne legyen komoly sérülés és jól zárjon a szelep, vagyis, hogy biztonsággal használható legyen, hiszen akár egy kis szivárgás is súlyos problémákat okozhat.

Azt is megtudtam, hogy ennél a cégnél annyira nem is drágák a gázpalackok, bár az áruk természetesen attól is függ, hogy mekkora méretű palackot rendel az ember. Az oxigén palackok esetében például a legolcsóbb elérhető termék 20 liter űrtartalommal bír, és mindössze bruttó 6000 forintba kerül, a legnagyobb pedig 50 literes és bruttó 12000 forintért lehet megvásárolni. Bár, nekem nincs szükségem semmiféle gázpalackra, mégis nagyon szimpatikusnak tartottam azt, hogy ezekben az árakban már a kiszállítás is benne van – amennyiben Budapestről beszélünk -, tehát azért nem kell egyéb plusz költséget fizetni. De természetesen, nem csak a fővárosba vállalnak házhozszállítást, hanem számtalan más településre is az agglomerációban, egészen pontosan Budapest 20 km-es vonzáskörzetében. Ilyen például Vác, Dunaharaszti, Solymár vagy akár Sződliget is. De a honlapon az összes olyan település neve megtalálható, ahová kiszállítanak.

A kiszállítással egyidejűleg pedig a kiürült palackot vagy palackokat el is viszik, hogy feltöltsék, hogy újra felhasználható legyen és ki tudják szállítani.

Az unokahúgom apukája mondta, hogy ennek a menete is teljesen egyszerű: fel kell hívni őket, elmondani, mit és mennyit szeretnénk, majd pedig időpont egyeztetés történik arról, hogy mikor kerüljenek kiszállításra a palackok.

Ahogy már mondtam is, érdeklődő típus vagyok, így felkerestem hát én is ezt a weboldalt, és láttam, hogy van is egy blog felületük, ahol írtak például a gázpalackok biztonságáról is. Meglepve olvastam, hogy egy alumíniumból készült gázpalack átlagosan – ha sérülésmentes – 50 évig használható, míg a szelep 10 évenként cserére szorul. Ez talán azért lehet, mivel az használva van, tehát nyitják, zárják és természetes, hogy egy idő után elhasználódik. De ugyanilyen időközönként magát a palackot is ellenőrizni kell. Ez értelemszerűen azért fontos, mert a legtöbb gáz, ami bekerül ezekbe a palackokba, színtelen és szagtalan, ami nagyon veszélyes. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy mit okoz például a szén-dioxid mérgezés, amitől nem véletlenül tartanak az emberek, és nem is véletlen, hogy például egyre többen szerelnek fel szén-dioxid jelzőket.

A gázpalackok biztonságosságáért természetesen a felhasználó személy is felel, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy hol tárolják a gázpalackokat. Sőt mi több, jogszabály is van a helyes tárolás módjáról: az adott ingatlannak csak olyan területén lehet tartani a palackokat, ahol, ha esetleg robbanna, akkor a detonáció az ingatlan tartószerkezetében ne okozzon kárt.

Persze, az oxigén palack ennyire nem veszélyes, hiszen sajnos sokaknak szükségük van rá a megfelelő légzéshez otthon is, akár tartósan is. Azonban például hegesztésnél ügyelni kell arra, hogy olajos kézzel kifejezetten tilos hozzányúlni a palack szelepéhez, hiszen az komoly robbanást okoz, amiről mondanom sem kell, hogy életveszélyes.

De nem csak oxigén palackokat lehet rendelni a gazpalackfutar.com-tól, hanem majdhogynem mindenfélét is – legalábbis szerintem -. Van például PB gázpalack, vagyis a propán-bután gáz, amit gáztűzhelyekhez, grillekhez lehet elsősorban hasznos. De van hélium palack is, ami szerintem mindenki számára leginkább a majálisos lufik miatt lehet ismerős, hiszen mindig héliummal töltik fel azokat és jellemzően a palackra vannak rákötve. Továbbá van még co2 palack is, ami ugye a szén-dioxid, ami például hasonlóan az oxigénhez, víz dúsítására is használható, de akár nagyobb akváriumokhoz is.

Igazából tök sok mindent megtudtam, a gázpalackokról és a különféle gázok lehetséges felhasználásáról. Furcsán hangozhat, de én ennek örültem, mert sosem lehet tudni, hogy az innen-onnan összeszedett információk mikor válhatnak hasznomra, vagy mikor tudok velük másoknak segíteni. De az tuti, hogy ha eljön ez a pillanat, akkor minden létező gázpalackos tudásomat előveszem, és ajánlani is fogom mindenkinek a már említett céget is.

oxigén palack